MEE Rotterdam Rijnmond
Passende zorg en onderwijs

Jeugdigen met een beperking maken in veel gevallen gebruik van zorg. Hun zorgbehoefte kan de toegang tot onderwijs lastig of onmogelijk maken. De Zorg- en onderwijsspecialisten lossen vraagstukken en knelpunten op die ouders, kinderen, scholen en kinderdagcentra ervaren in het realiseren van passende zorg en onderwijs. Het gaat hierbij om leerlingen die vanwege specifieke zorgvragen jeugdhulp op school nodig hebben. De inzet hiervan wordt vormgegeven in samenwerking met de samenwerkingsverbanden passend onderwijs in Rotterdam.

Knelpunten oplossen
De Zorg- en onderwijsspecialisten worden ingezet om knelpunten op te lossen die ouders, kinderen, scholen en kinderdagcentra ervaren in het realiseren van passende zorg en onderwijsvoorzieningen. Zij maken gebruik van de kennis en kunde van MEE met betrekking tot kinderen met een beperking en vormen een verbindende factor in het veld van onderwijs en zorg. Deze specialisten voeren analyses uit, geven adviezen en voeren de gesprekken met betrokken op alle niveaus (leerlingen, ouders, scholen, samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs en gemeente).

Ze kunnen daarbij de Onderwijs Zorg Arrangement-beschikkingen afgeven. Nieuw in 2018 is dat ze kunnen deelnemen aan de regietafel en nu regievoerder zijn op de geïndiceerde zorg vanuit de Onderwijs Zorg Arrangementen (OZA), waarmee de inzet van jeugdhulp in het onderwijs mogelijk wordt.

Screenen van leerlingen
Begin 2018 heeft er een aanbesteding gelopen rondom de inzet van Onderwijs Zorg Arrangementen binnen het onderwijs. Diverse zorgaanbieders hebben zich ingeschreven voor deze opdracht. Uiteindelijk hebben vier zorgaanbieders de opdracht vanuit de gemeente Rotterdam gegund gekregen. Dit is gerealiseerd en nu is het aan de Zorg- en onderwijsspecialisten om te screenen welke leerlingen extra zorg binnen het onderwijs nodig hebben en welk arrangement passend is.

Een onderwijszorgarrangement is het integrale aanbod voor jeugdigen, die een combinatie van (extra) onderwijsondersteuning en zorg nodig hebben om tot leren en/of tot ontwikkeling te komen.

De Zorg- en onderwijsspecialist voert de vraagverheldering uit en stelt in samenspraak met de jeugdige, ouders en school het meest passende onderwijszorgarrangement samen. Bij het opstellen van het advies wordt ook gekeken of jeugdhulp in de thuissituatie nodig is en/of al geboden wordt. Indien dit het geval is, betrekt de Zorg- en onderwijsspecialist het wijkteam om de jeugdhulp te indiceren.

In de periode van 20 augustus 2018 tot 14 januari 2019 hebben de Zorg- en onderwijsspecialisten 98 onderwijszorgarrangementen toegekend. Dit is ruim twintig procent van de ongeveer 458 jeugdigen waarvan geschat wordt dat zij behoefte hebben aan een onderwijszorgarrangement.

Terug naar het jaarbericht
MEE
Boompjes 554
3011 XZ ROTTERDAM
Infolijn 010 282 11 11
(ma-vr 9-12 uur)
Secretariaat 010 282 11 44
secretariaat@meerotterdam.nl
Kantoor open ma. t/m vr. 9.00 - 17.00
Bereikbaarheidsinformatie
Volg ons:
Facebook   Linkedin   Instagram
Reageren